Sabies que? Curs 23/24

Sabies que? Curs 23/24

SABIES QUE….FEBRER 2024

Aquest mes de febrer ens agradaria fer un recordatori de la Piràmide de l’Alimentació …una bona guia per seguir una alimentació saludable

SABIES QUE….GENER 2024

Aquest mes us presentem la proposta de Pla Saludable que ens trasllada l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Potser alguns el coneixeu també per Plat de Harvard. Sabeu perquè rep aquest nom?

El Plat Saludable, creat per experts en nutrició de l’Escola T.H. Chan de Salut Pública de Harvard (Harvard T.H. Chan School of Public Health) i els editors de Publicacions de Salut de Harvard (Harvard Health Publications), és una guia per elaborar àpats saludables i equilibrats — tant si es serveixen en un plat com si són per emportar en una carmanyola. Poseu una còpia d’aquests consells la nevera com a recordatori diari per elaborar àpats saludables i equilibrats!

  • Feu que la majoria dels vostres àpats siguin fruites i verdures – ½ plat:

Procureu incorporar colors i varietat, i recordeu que les patates no compten com a verdura al Plat Saludable degut al seu efecte negatiu en el sucre de la sang.

  • Trieu cereals (grans) integrals – ¼ del plat:

Els cereals integrals i intactes —blat integral, ordi, grans de blat, quinoa, civada, arròs integral, i els aliments preparats amb aquests ingredients, com la pasta integral— tenen un efecte més moderat que el pa blanc, arròs blanc, i altres cereals refinats en el sucre i la insulina en sang.

  • Valor proteic – ¼ del plat:

El peix, pollastre, llegums (mongeta blanca/cigrons/llenties), i els fruits secs són una font de proteïna saludable i versàtil —es poden afegir a les amanides i combinen bé amb les verdures. Limiteu les carns vermelles, i eviteu carns processades com la cansalada, salsitxes i embotits.

  • Olis vegetals saludables – en moderació:

Trieu olis vegetals saludables com l’oli d’oliva, de colza, soja, moresc, gira-sol, cacauet, i d’altres, i eviteu els olis parcialment hidrogenats, ja que contenen greixos trans no saludables. Recordeu que “baix en greix” no vol dir “saludable”.

  • Beveu aigua, cafè, o te:

Eviteu les begudes ensucrades (refrescos), limiteu la llet i els productes làctics a una o dues racions al dia i els sucs de fruita a un got petit al dia.

  • Sigues actiu:

La figura vermella que corre a través de les estovalles del Plat Saludable és un recordatori  que també és important mantenir-se actiu per tal de controlar el pes corporal.

El missatge principal del Plat Saludable és enfocar la qualitat de la dieta.

  • El tipus d’hidrats de carboni són més importants que la quantitat d’hidrats de carboni de la dieta perquè algunes fonts d’hidrats de carboni —com les verdures (que no siguin patates), fruites, cereals integrals, i llegums— són més saludables que d’altres aliments que contenen hidrats de carboni.

  • El Plat Saludable també aconsella evitar les begudes ensucrades (refrescos), una font de calories —normalment amb poc valor nutricional.

  • El Plat Saludable anima als consumidors a utilitzar olis saludables, i no estableix un màxim en el percentatge de calories que les persones haurien de consumir diàriament a partir dels greixos saludables.

SABIES QUE….DESEMBRE

Per el mes de desembre us volem presentar un Receptari per Canviar el Món que ha editat Fundesplai amb receptes saludables i sostenibles per realitzar amb els infants. Podeu veure a Xino Xano als agraïments!!

 

NOVEMBRE 2023

Us presentem el Sabies que….del mes de Novembre. Aquest mes us volem presentar un producte de temporada….La Carbassa!!!

 

Sense comentaris